Šta se krije iza prokrastinacije, kako to da prepoznaš i pobediš

by Isidora_Izzy

Kada sam postala mama, nije bilo više prostora i vremena za gubljenje. Videla sam da ako želim da budem prisutna i zadovoljna, moram nešto da uradim po tom pitanju.

Pošto mi je um veoma analitičan i sklona sam analizi svega što mi dotakne misli, došla sam do rupa u svojim danima koje sam mogla da ispravim, a da se osećam bolje i imam više vremena, za sebe, porodicu, partnerski odnos, prijatelje, pa onda kada se vratim na posao i za to.

Prvi na listi se našao moj kampanjski odnos prema svemu što sam radila. Bila sam sklona odlaganju svega do krajnjih rokova, da bih na kraju morala da završim sve na brzaka.

KAKO DA PREPOZNAŠ DA LI SI SKLONA PROKRATINACIJI

Jednostavno je. Ako hronično imaš u mislima nešto što moraš da završiš, zbog čega imaš konstantno osećaj krivice jer nisi to završila, sigurno je da si sklona prokrastinaciji

Uradi ovaj test!

Ako se pronađeš u više od 5 izjava navedenih niže, prošla si test i pozitivna si na prokrastinaciju:

 • To što odlažeš ti ne da vremena da odmoriš. Šta više, tvoj mozak šalje signale kako ne smeš da se opustiš i podseća te na to što nisi završila. Tako, dok odlažeš da nešto završiš, ne možeš da se opustiš i odmoriš jer ti mozak kaže da nisi zaslužila.
 • Odlažući se nagomilava ono što mora da se uradi, pa na kraju em ne daš sebi oduška da odmoriš pre toga, em tada moraš da uradiš mnogo više.
 • Ono što moraš da završiš, to završiš pred sam rok ili kasniš i to sa mnogo više uložene energije i obavezno pod stresom.
 • Ono što ne moraš da završiš, to često ne završiš. Propustiš priliku.
 • Sve ovo zajedno dalje uzrokuje stres, umor, nezadovoljstvo,….
 • Puno radiš, a malo uradiš. Prilično bezveze u odnosu na ono što možeš, a to je da malo radiš, a puno uradiš.
 • Osećaš Anksioznost i osećaj krivice- Dok odlažeš bilo šta, to nešto ti stoji nad glavim i stvara neprijatnost
 • Osećaš ogroman stres- kada se radi o akcijama koje imaju rok. Kako se rok približava tu već kreće ozbiljniji stres. Na kraju obično stigneš na vreme, ali po ceni da se pojedeš živa u strahu da nećeš stić
 • Imaš lošiji rezultati nego što bi imala da si imala vremena da radiš temeljno i da proveriš svoj rad- pa kada sve radiš u zadnjem momentu, normalno je da ćeš lošije uraditi nego da si stigla da uradiš, proveriš, razmisliš i bez stresa završiš posao.
 • Odaješ neprofesionalni utisak- ovo je konkretno za večito odlaganje odgovora na mailove ili poruke. Kako tebi izgledaju oni koji kasno odgovaraju ili ne odgovaraju? Pa tako i ti izgledaš ako i ovo odlažeš.
 • Propuštene prilike- odlažeš, odlažeš, pa odustaneš. Ajde iskreno samoj sebi, koliko je ovakvih prilika odletelo?
 • Parola zašto lakše kada može teže- kada prokrastiniraš, samo nakupljaš i da bi postigla isto kao neko ko ne prokrastinira, moraš da uložiš mnogo više truda jer se tebi nakupilo.

Sada vidiš koliko ti prokrastinacija remeti kvalitet života.

KAKO DA PRESTANEŠ DA PROKRASTINIRAŠ

Način nije jedan, jer nije jedna stvar, stav i uverenje koje treba da promeniš. Već više stvari koje kada izmeniš, osetićeš zadovoljstvo i lakoću življenja.

Navike koje sam uvela, da bih prestala da prokrastiniram:

 1. PRAVILO 2 MINUTA

Ovo je bila prva promena koja mi je zaista pokazala rezultate. Kada god bih nešto pomislila sad ću da ostavim za kasnije, pomislila bih „Da li ovo mogu da završim za dva minuta ili manje?“. Ako može, na početku sam se terala da to obavim odmah, dok mi to nije postala navika.

 

 1. DELJENJE CILJA NA TASKOVE

Veliko olakšanje života je nastupilo kada sam ovo usvojila kao naviku. Čim primetiš da ti se nešto ne da da obaviš, podeli to na više malih zadataka. Toliko malih da ti nije mrsko da obaviš bilo koji od tih zadataka

 

 1. REALNA OČEKIVANJA

Često sam krivila sebe kako ništa nisam uspela da završim, a ceo dan sam u nekoj trci i frci. Zapravo sam očekivala da završim za jedan dan, onoliko koliko fizički niko ne može da završi za manje od 3 dana. Na sve to sam se redovno fokusirala na sve što nisam stigla, mesto na sve što jesam. Promenila sam to, stekla naviku da na kraju dana budem zadovoljna onim što sam završila i eventualno razmislim šta mogu bolje.

 

 1. DELEGIRANJE

Sve što možeš i čime ne želiš da se baviš, prebaci na druge koji se time bave za pare, koji time vole da se bave, koji se time bave iz zadovoljstva ili koji prosto žele da ti pomognu. Nauči da tražiš pomoć i da daš sebi dozvolu za to.

 


 

Sve ovo nisu navike koje ćeš steći za 3 dana. Ima tu i uverenja i navika i okoline koji ti stoje na putu. Ali to što si pročitala ovaj tekst i osvestila da ti na putu do bolje tebe stoji tvoja navika da prokrastiniraš je najveći korak ovog napretka i ja ti na tome čestitam. Kada kreneš da napreduješ, videćeš koliko je to što si ti upravo uradila, mnogima i dalje misaona imenica. Radujem se tvojoj pobedi nad prokrastinacijom sigurno više nego ti, jer ja znam koliko je život lepši bez nje.

Do sledećeg čitanja, sve što ti nije jasno pitaj, na instagramu, na facebook-u, direktno na mail. Oslobodi se i pitaj, biće mi zadovoljstvo da te podržim i da ti dam prečicu do uspeha.

 

You may also like

Leave a Comment